Wednesday, April 21, 2010

Moh Kite Bantu Nelayan Kecik #2


Salam Sejahtera,
Pande Anjang buat kotak ketam untuk teman himpunkan ketam-ketam yang kengkawan pesan. Tepat-tepat 10 kilo. Kotak dipinjam dari jiran, pastu diikat tali kiri kanan supaya senang teman dan Kak Anjang megangnyer. Ewah, Kak Anjang pantang diajak berjalan mau sesajer. Anak pompuan dia yang dua orang pun nak ikut.
Sesampai Shah Alam, teman pun contact kawan-kawan yang pesan datang amik "serangga'' masing-masing. Ater kalau tak ambik kat mana nak letak makhluk-makhluk ni? Walaupun berikat tapi riso pulak takut terlepas. Ada tiga empat ekor yang besar gak sepit dia, kalau terlepas, nyaye teman, jerit satu blok PKNS ni. Tapi memasing sibuklah pulak nak ngambiknyer, ada yang kata esoklah; ada kata lusalah; ada yang kata minggu depan. Biar betui Shim, nanti ketam tu jadi dinosaur sapa nak makan?
Nasib baik ler nyawa ketam sungai ni panjang bebenor, 3 ari tak dok dalam ayor tak tumpor (kata orang Parit). Camner nak buat ni? Takkan semuanya nak biorkan dalam kotak tu, berasak-asak macam dalam Black Hole of Culcutta. Kruk...krak...kruk...krak, bunyi ketam bertolak-tolak dalam kotak. ("'Oii, tepi sikit!'' sekor menjerit kat sekor lagi yang tangannya tercucuk kat mata).
Anjang kata kalau deme ni kena ketik nyamuk kat mate, bute...mati sebenornyer. Satu hal pulak nak bagi deme ni kelambu takut ketik dik nyamuk. Ok, 2 kilo masuk dalam freezer (cam gini dia cepat mati), 8 kilo bior dok ramai-ramai sambil beramah mesra dalam kotak plastik, ada ruang sikit untuk deme ni berkenalan:
"Miker dari mana?", kononnya tanya sekor.
"Teman dari Sungai Nipah, miker?"
"Teman sungai sini jer. Yang kepit besaq tu mai mana?" ketam Koler Kuro tanya mamat yang sepit besar sekali.
"Dia kata dari Sungai Wang!"
Mulut ketam Koler Kuro berbuih-buih, "Eksyen!". Krakk...kruk...krak...kruk!
Jadi untuk lebih seminggu teman dok pekena ketam sungai warna gelap kehijauan. Bukan teman masak semua, nak tumpor! Masak ler 2-3 ekor sekali masak. Ingat nak simpan sikit untuk anak sedara si Haris yang dok bertapa kat Uitm tu, tapi tak datang-datang teman pun bantai ler. Kawan datang sorang-sorang nak claim habuan. Ada yang takut nak pegang, tapi makan nak. Terkapai-kapai ketam-ketam tu dijinjing deme-deme ni balik ke rumah.
"Nak masak ape Yas?'' teman tanya sorang member ketat.
"Sweet and sour, kak"
"Sedaaap tu!'' kata teman.
"Daddy kata kalau dia tau murah camni, dia suruh beli 3 kg!" tambah Yas. Nak boh mana Yas?
Alrite, tadi Yas baru balik lepas lepak flat teman. Biasa jer kami lepak kat flat teman ni. Cakap pasal ketam, teman bagi senario. Mau tak kita amik order dari sesapa, say 50 kg, bila supply tengah banyak kat Kuala Kurau, dan kita ke sana beli dan bawak balik. Beli rm12 dari nelayan kat sana dan jual rm15 kat sini. This is still cheaper than the market price there. Boleh jer, kata Yas.
Ok, kita tunggu musim ketam, atau udang, atau siput di Kuala Kurau lagi. Moh kite cuti-cuti sambil membantu nelayan tempatan. Kalau teman boleh hangkut 10 kg ketam naik bas, takkan deme-deme tak boleh?





1 comment:

  1. Ya Kak nanti kita pergi, boleh lah saya masak ketam tu macam-macam, masak cili, gulai, masak air, dan bermacam-macam lagilah. Mentang-mentang lah akak dah ajar macam mana nak memengsankan ketam tu supaya senang disiang, lol, kalau tak menjerit ooh, takut kena sepit, hehehe.

    ReplyDelete