Thursday, April 22, 2010

Meehoon Ketang




Salam Semua,

Ater dah ada lauk, moh kite masak-masak pulak. Sekali dua kala nak gak tukor selera, yer dak?
Entry kali ni adalah Meehoon Ketang (Pendek untuk Meehoon Ketam dan Udang).

Bahan-bahannyer: 1 mangkok meehon (yg dah rendam air sejuk)
1 ekor ketam sedang (tak kisahler ketam bunga atau ketam Kristian)
3-4 ekor udang sedang
Segenggam taugeh (kalau gemor, 2-3 genggam pun boleh)
Sehelai daun bawang+sup (potong halus)
Kicap manis 2 sudu besar
Gula secubit
Garam secukup masin

Bahan tumis: 3 biji cili kering (tumbuk/blender)
2 biji bawang merah, 1 ulas bawang putih (tumbuh kasar)
3-4 sudu besar minyak zaitun (minyak ni sihat, takder kolesterol)

Cara masak: Bersihkan ketam+udang cam biasa. Ketam potong dua. Pijarkan minyak dalam
kuali, api slow; masukkan bahan tumbuk, kacau sampai naik bau. Boh gula, dan
masukkakn lauk-lauk tadi, tutup kuali dengan tudung 2 minit. Ini supaya juice lauk tak hilang. Buka tudung kacau-kacau 2 minit hingga lauk bertukar merah.
Boh kicap manis; masukkan meehoon dan kacau rata hingga mesra. Last sekali tabur garam
dan taugeh, balik-balikkan sampai taugeh agak layu atau tak layu, ikut suka kome ler.

Cara hidang: Kaut meehoon boh dalam pinggan leper. Hias dengan daun bawang+sup. Kalau
gemor boh sehiris limo dan lagi best letak cili jeruk atau cili potong. Makan dengan chopsticks
kalau nak real; guna sudu+garfu biase ler. Tapi tidak digalakkan suap dengan tangan takut
kena kepit dik sepit ketam. Bismillah....

P.S : Entry kali ini ditulis khas untuk Frau Bada di Sek. Men. Sains Pokok Sena, Fazilah
Izam di Parker, Terengganu, dan Razimah di PTPL, KB. Selamat menjamu mater...



5 comments:

  1. nanti pegi umah nak makan mihun ketang tu!!

    ReplyDelete
  2. Salam Fiz, sebelum balik UIA mai umah dulu, nak suruh Fiz buat layout kat blog. Nanti upah meehoon ketang!Kenapa Mamat tak jadi follower lagi?

    ReplyDelete
  3. Oh, sorry, Mamat dah join, Don Carleone to dia ler? Mafia gak Mamat nih... Mamat bagi komen sikit, nanti Cik Mama nak wat story pasal kau pulak!

    ReplyDelete
  4. ermmm..i laikkke!!!gamoknyer yg due org lagi tu..gemor makan macam teman juger ye...

    ReplyDelete
  5. Kak, terliur saya baca ni, nanti saya datang lepak lagi, akak masak ni ya. :)

    ReplyDelete